Adding wireless sensors to an Ademco Vista Series panel

Comments

34 comments

  • Avatar
    Doug Fundis

    Chris, Thanks for the information. I have a Vista-10SE and my original installation and set up guide uses different numbers than you provided. Are your numbers and steps the ones I will use to add new transmitters even though the guide shows different numbers? Just trying to make sure. I do not know the original installer code, the guide shows 4-1-1-1. How would I go about reprogramming the installer code, if that is not the correct code?

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Hello Chris. I am really struggling with my Vista 20 P set up I have the 5881EnH wireless controller.  This is where I am currently stuck I followed the instructions to hook up the wireless receiver I have removed all of the Jumper resistors.  I have the proper keypad for programming. From what I could understand for the wireless zones to work properly you have to start with zone nine when programming the system I chose to use zone tend as a starting point. I have have a door sensor.I have followed your instructions to the letter. But still come up with a fault 10 when I try and test the sensor.  I have looked all over the place and just can't find where I am doing something wrong.  any help would be greatly appreciated! thank you very much

    0
  • Avatar
    Joe T

    Hi Tc, 

    A fault just means that the sensor is either open or you have the wrong loop number programmed in. Can you tell us what device you were trying to program as zone number 10?

     

    Cheers,

     

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Thank you Chris for getting back to me.  I am trying to set up a door sensor, I have it set up as a number one the enter and exit. I'm not sure what the loop number is that you're referring to.

     

    Thank you for your help.

    0
  • Avatar
    Joe T

    Ademco sensors use "loops" that allow different functions.  Please let me know the part number of sensor you are using. This will start with 58xx, like 5815 or 5816. Thank you in advance.

     

    Cheers,

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Yes Joe, it is the 5816 wmwh door sensors.  When i get to the stage of opening and closing the sensor before xmit, it gives the panel a set of codes, then I press * to go on through the rest of it.  I get to the end, then it dings and says fault 10 which is the first wireless on the system.

    0
  • Avatar
    Joe T

    Ok. I am pretty sure that you have the wrong loop enrolled. 

    If you are using the built in reed switch (NOT wiring anything to the 5816WMWH sensor) then you will need to program Loop 2. 

    10 Input S/N L

    Axxx-xxxx 2

    If you are using a switch that is wired into the wireless transmitter, you will use Loop 1. 

    10 Input S/N L

    Axxx-xxxx 1

    Please let us know the results. 

    Cheers, 

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Ok so I use zone 2 for wireless??  My whole system is to be wireless

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Maybe I didn't understand what I read.  There are so many ways of doing these systems.  My plan is to only use wireless if at all possible.   I thought I just had to have wireless on each zone above 9

    0
  • Avatar
    Joe T

    Use _Zones _9 and up for your wireless devices and _within that zone _use *Loop 2 * on each 5816. 

    A Zone is a device and a Loop is a part of that wireless device. After you transmit the serial number, make sure you have a 2 under the *L *(see below).

     

    Loop_2.png

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Ok I got the zone part right.  So all wireless use loop 2?

    0
  • Avatar
    Joe T

    Just on the following:

    5816 Series

    5815 Series

    5817 Series

    And ONLY if you are using the internal reed switch. 

    Cheers, 

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    LOL good lord!  And I thought this system was gonna be easy! :(

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    thank you very much for your help Joe! Is the reed switch the tamper switch? Or does that referred to a wireless switch.

    0
  • Avatar
    Joe T

    Hi Tc, 

    The reed switch is what the magnet sits next to and it moves open or closed depending on where the magnet is. 

    If the magnet is near it, the reed switch will close. As the magnet moves away, the reed switch opens up. That is how the sensor knows to transmit the "open" signal to the main control panel. 

    Cheers, 

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

     hello Joe I followed your directions and changed the loop from number one to number two. I've have the same result, fault 10 I can arm the system, and when I open the loop it does set off the timer to disarm the system.  I just don't know what to do, and I know we have to be close.

     

    Again I want to thank you for all of your help Joe

    TC

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Ok.  How about motion sensors? 5800 series? Is that set up the same with a loop 2 option instead of a loop 1?  Also, which option in the manual for zone type is used for motion? Sadly, the manual is very vague with this area of the manual. 

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    I also checked your videos on the setup, but those are for wired instead of wireless sensors

    0
  • Avatar
    Joe T

    Hey Tc, 

    If you are still getting a fault on Zone 10, can you post the  summary screen for that zone? It is the screen that looks like this:

    Zn ZT P RC IN:L

    10 00 1 10 RF:-

     

    Concerning the 5800 Series motion, that will be Loop 1. Use Zone Type 04 which is "Interior Follower"

    Cheers, 

    Joe

    0
  • Avatar
    Tc Kelly

    Yes I will post that when I get home. Thank you again Joe for all of your help!  It's greatly appreciated!

     

    0
  • Avatar
    Gabe Torok

    Hello Chris,

     

    I would appreciate help with adding  a 5814 wireless sensor  to my Vista 20 SE.  I followed your step by step instructions but the sequence changed the following way:

     

    After the 4th step I got

    ZN ZT P RC IN:L

    09 05   - 10   -- -

    After the next step I did not get 09 Zone Type, instead I got

    09 Report Code_  _

    1st 01 2nd 00 10     which is the same as the previous 4th step

    Did the next step (* and  3) and got again the same as above after step 4

    Hit * and got

    Program Alpha

    Selected 0 for No (also tried with 1 for Yes)

    Got Enter Zone number

    Did 09

    got again same as after 4th step above.

     

    I would like help in how to get to entering serial number.

     

    Thank you,

     

    Gabe

    0
  • Avatar
    Chris P

    Gabe,

    One thing with the Vista 20SE that will be different is that you want to start with zone 10 for wireless sensors rather than zone 9. Other than that the steps should be close enough to follow along with these directions. Can you try using zone 10 instead of 09 and see if that gives you any trouble?

    Chris

    0
  • Avatar
    Eric Fisher

    How does this process change if you're just replacing a wireless sensor? And is an alpha keypad still required if keyfobs are not needed?

    Thank you.

    0
  • Avatar
    Freddy Lyvers

    Hello,

    I am wanting to add a motion detector sensor outside, but believe my I/O board connections are full in my control box.  I have read some of the comments that you guys have out there and am wondering what my options are.

    I believe I have a 6150 Keypad and a Vista-20P/Vista-20PSIA control box. 

    I also need to add another vibration sensor.

    According to an earlier comment I tried the installation code 4112 800 and it did not do anything so I assume I do not have a programmable keypad.

    0
  • Avatar
    LiveWatch Security

    Freddy,

    In order to be able to add any kind of sensor into your system there are a couple things here you will need to get cleared up first.

    First is the ''installer'' or ''programming'' code, alot of time it is left at default which is the 4112 however if that doesn't get you into programming then it has been changed. If you enter it in followed by 800 you should see a ''20'' on your screen and this will let you know that you are in programming. You might try to figure out who the previous monitoring company was and contact them...see if they have it. If this was not a system you installed and are familiar with then you might look into replacing it.

    Your 6150 keypad will allow you to access programming but you will be ''programming blind'', we never recommend programming anything unless you have a 6160 keypad.

    You might look into getting an alarm installer to come out and see if he can get things up and running, he could also get new sensors programmed in for you. Check out myalarminstaller.com to see if there is anyone in your area.

    The system you have is pretty complicated, unless you install the system and really know it then maintenance and support can be very challenging. You might look into getting a new wireless system that is just as reliable but also easier to maintain and something you can get free tech support on thru a great company called SafeMart when you sign up with their monitoring services.

     

    0
  • Avatar
    Joe Gifford

    Hello

    I recently expanded my Vista 20se to include a 6160RF transceiver/keypad.  I have since added one 5811 wireless window sensor to the system and it works fine.  I recently added a 5898 motion sensor and thought all was well (sniff test ok, go/no go ok, walk test ok) but the unit seems to go into a sleep mode after a while and does not function (no reaction when you walk past the unit and no signal to the keypad).  And now I'm getting a check 09, fault 09 message after several hours which leads me to believe the unit is not sending a supervisor hello.  I have pulled the batteries and still have the problem after a  few hours.  Using the standard lens and all dip setting are off (medium sensitivity, normal walk, etc.)  Did not touch microwave range adjustment which was factory set @ 100%.  Any thoughts would be greatly appreciated.  Thanks.

    0
  • Avatar
    Timothy Pender

    Hi, I am getting ready to  replace two some patio doors and plan to use two 8516 wireless door sensors in my Ademco Vista 20P system, Currently the main key pad is a 6060V and a secondary one is a 6060RF. 

    It is my understanding that this 6060RF keypad can be used as a receiver for the 8516 .

    The system currently has 15 wired zones 8 on the main board and 7 in use on an expansion board. 

    Looking at the directions above, you say to assign the first wireless device to zone 9 . I think  I know the answer but before I mess things up, I will ask ( no such thing as a dumb question ...) 

     

    Since there are 16 physical hardwired zones possible in the system, should the first wireless zone be programmed at Zone 17?  and the second at zone 18?

     

    Also does the 6060 RF have to be re-assigned to the primary keypad?

     

    Thanks, Tim

     

    0
  • Avatar
    LiveWatch Security

    Tim,

    Yes, since your hardwired zone expander is using zones 9-16, you would start with zone 17 for wireless sensors and go up from there. Also the RF keypad does not need to be reassigned as the main keypad, it will work fine as it is.

    0
  • Avatar
    Michael Watry

    Hi, I have a Vista-10SE system with one door sensor that doesn't work (the recessed ball plunger type).  I replaced it with a new one, and still doesn't work.  I am trying to fix the system as inexpensively as possible.  If I replace the recessed sensor with a wireless model, could I replace just one keypad with one with wireless capabilities?

    0
  • Avatar
    Gabe Torok

    Michael, have you tried to touch the two wires to each other that connect to the door sensor? If that does not cause the open sensor light to go out at the keypad than the problem is either broken wires or something not working in the Vista panel. Adding a wireless sensor should not require changing a keypad but you have to go through the procedure described above to have the panel recognize the wireless sensor 's ID number. If the procedure is too complex for you the alarm company can usually do it remotely for a nominal charge like $30.  Robagt

    0

Please sign in to leave a comment.

Phone Support